6.    
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19  



         Postýlky vyhřáté, venku zima a tma... To se potom těžko vstává! Naštěstí byl odvoz do Bulhar objednán až na desátou. Do té doby jsme se stačili umýt a něco malinkého pojíst. Pak se vyrazilo na místo srazu s naším vozítkem. Přesně na minutu se objevil náš luxusní Mercedes alias "Chavdar made in Bulgaria" s úslužným řidičem. Nějak jsme se nasoukali dovnitř, stačili jsme tak akorát zabouchnout (tedy spíš opatrně přivřít) dveře, když náš pan šofér zavýskl a se šíleným skřípěním motoru vyrazil. I když jel stylem "brzda - plyn", nikomu se nic nestalo a v pohodě jsme dorazili na jakési malinkaté nádraží, kde jsme vyzvedli Tamaru. Teď už v kompletní sestavě jsme mířili přímo do sklípku.

         Za několik minut jsme byli na místě, poděkovali jsme panu řidiči, rozloučili jsme se s ním a radši jsme nemysleli na to, že za několik hodin nás bude odvážet zpátky.
         To už nás ale vítala paní Dočkalová, měla pro nás nachystanou královskou snídani, takže jsme pojedli, poprohlíželi nějaké fotky a už se pomalu chystali na práci.

         Vítek si nás rozdělil na dvě družstva, jedno nejdříve pracovalo ve sklepě, druhé šlo sbírat hrozny do vinohradu, pak se to vyměnilo. I když byla ve sklepě šílená zima, hřálo nás svědomí a práce, navíc jsme na sebe dýchali, takže se to dalo přežít.

         Nejdřív se sířily sudy, byli jsme upozorněni na to, jak je nepříjemné, když plátek síry spadne z drátku, na kterém je připevněn, až na dno sudu, načež nám tam spadl. Po půl hodině vytahování se operace zdařila a plátek byl znovuvystaven světlu sklepa. Mohli jsme přistoupit ke zpracování červeného vína.

         Z velkých dubových kádí se již víc jak týden naložené pošrotované svatovavřinecké dopravilo pomocí všelijakých kyblíků a kýblů do předem připraveného dřevěného lisu. Jen vemi zlehka se mohlo toto čerstvé víno stlačovat, jelikož je příliš divoké na to, aby se mohlo použíti větší síly. Pokud by se toto pravidlo nedorželo, mohlo by se stát, že víno by v jemných pramíncích tryskalo škvírami v lisu na všechny strany.


    6.    
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19  
    I*EARN CZ     Mail autorovi     OSF Praha