4.    
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19  



         Oficiální zahájeni padlo na 10.00, ovšem všechno začalo mnohem dříve. Již kolem osmé přiletěly na místo ubytování první vlaštovky - Hustopečtí. Dorazili by jistě dříve, ale původně naplánovaný autobus jednoduše nejel. Nevadilo to však, jelikož veškeré ubytovávání netrvalo příliš dlouho, a než přijel spoj míříci z našeho kempu do Lednice, tedy místo našeho hlavního pátečního programu, stihli jsme ještě nasbírat kdejaké to klestí, větvičky a pařezy na potenciální táborák. Cesta do Lednice probíhala poklidně, byť měl autobus asi deset minut zpoždění.

         Na lednickém náměstí jsme měli sraz s další skupinou a po nutném seznamování se mohlo vyrazit do Školního zemědělského podniku Lednice. Prohlídli jsme si zde pracovní prostory a vyslechli si odborný výklad o technologii výroby vína. Následně jsme byli zavedeni do útulné místnosti, které se tu říká "tanková hala", kde jsme si mohli vychutnat nejen přednášku milé paní doktorky Kyselákové, ale aby teorie nebylo přespříliš, byla nám také připravena příjemná degustace.

         V této přátelské a pohodové atmosféře bez jakýchkoliv znaků dnešní hektické doby jsme byli vtaženi do úplně jiného světa, do světa protkaného a provoněného oním uctívaným nápojem.

         Povídalo se o tom, jak Řekové ředili víno mořskou vodou a jak je poté bolela hlava, jak římský občan v dobách raného Říma mohl svou manželku i zabít, když víno okusila, o Babyloňanech, kteří měli radši pivo. Vyprávělo se, jak se vinařilo za Libuše, jak tomu bylo za Karla IV., byli jsme ponořeni do tajů legendy, o burgundském modrém, jež je sladké proto, že proutky této odrůdy k nám převezeny v medu byly.

         Povídalo se o pergmistrovi, jenž byl ve svém úřadu neúplatný, přísně kontroloval kvalitu vína na šencích a sudy s vínem neodpovídajícím vyválet na rynk nechal a přede všemi obsah jejich vylil a je samotné rozbil, jelikož v sudu, v němž jednou špatné víno bylo, žádné dobré nemůže už uzrát. Vyprávělo se o tom, jak víno musíme vychutnat všemi smysly a cítit ho jako celek barvy, vůně, chuti, stejně jako tvaru a cinkotu skleničky.


    4.    
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19  
    I*EARN CZ     Mail autorovi     OSF Praha