18.    
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19  




Rekapitulace z Hostopeč

         Ve dnech 25.-27.9.1998 se podařilo uskutečnit setkání v Lednici na Moravě plánované jako součást projektu mikulovského gymnázia nazvaného Víno.

         Setkání se zůčastnilo asi 10 osob, počet se neustále měnil, protože ne všem se daný termín hodil, a proto někdo přijel dříve, jiný později. Program, který se podařil kompletně dodržet vypadal takto:

den první, 25.9., pátek:

         Náš příjezd v 8:30 na naši základnu do Lednice Apollo. Šťastně (autobusů zrovna velké množství nejelo) jsme se shledali s Vítkem a dostali klíček od chatky, čímž proběhlo ubytování. Asi půl hodinky poté jsme se vydali do Lednice, kde jsme se potkali s další skupinkou. Po seznámení jsme se odebrali do Školního zemědělského podniku v Lednici. Tam jsme měli domluvenou prohlídku zařízení, které slouží pro výrobu vína, spojenou s degustací. Po zběžné prohlídce technického vybavení jsme se dostali do degustační místnosti. Tam jsme vyslechli zájímavý výklad historie vinařství, dověděli jsme se, že víno (hlavně červené) má i blahodárné účinky na organismus. Byli jsme odborně poučeni, jak se víno má pít.

         Kvalita vína se má posuzovat všemi smysly, nejen chutí. Hodnotí se čistota a jiskra. Dále zapojíme čich a nasajeme vůni vína. Víno pijeme malými doušky a chvíli válíme po jazyku, abychom chuť dobře zachytili.

         Při degustacích se mezi vzorky jí chleba a tvrdý sýr na změnu chuti. Většina bílých vín (kromě těch sladších) se mimochodem dobře hodí k různým druhům sýrů. Na degustaci jsme strávili 4 hodiny a po celou dobu tam panovala příjemná atmosféra, kterou vytvořila paní profesorka, která nám tam dělala neoficiální přednášku. V rámci degustace jsme ochutnali následující vzorky: ryzlink vlašský, rulandské bílé, ryzlink rýnský, sauvignon, tramín, cabernet sauvignon a rulandské červené.

         Poté jsme dorazili do restaurace, kde jsme měli velmi chutný oběd. Po obědě nás čekala návštěva zámku. Na nádvoří na nás čekali další dva účastníci. Po prohlídce, kdy nás prováděl Vítek, jsme se vydali na prohlídku přilehlého parku a nepříliš vzdáleného minaretu. Po této náročné cestě jsme se unaveni šli posilnit večeří. Asi v 8 hod. nám jel autobus na Apollo. Večer jsme strávili společně u kytary a dobrého čaje.

den druhý, 26.9., sobota:

         Budíček byl stanoven přibližně na 9:15. Na 10 hod jsme měli objednaný speciální autobus, kterým jsme se dopravili do Vítkova bydliště - do Bulhar. Cestou jsme ještě na nádraží v Lednici vyzvedli Tamaru. Doma nás čekala snídaně a později i slibovaný polní oběd. Účelem návštěvy bylo poznání technologie výroby vína. Sběr, šrotování a lisování jsme si také vyzkoušeli v praxi. Mezitím jsme stihli ochutnat několik druhů burčáku. Vítek nás přitom poučil o tom, že se v této oblasti nachází velké množství různých vykopávek.

         V 17:00 přijel opět autobus, a odvezl nás na večeři do restaurace. O hodinu později jsme nasedli do autobusu a odjeli, patřičně vybaveni burčákem, na Apollo. Tam jsme se pokoušeli hrát s dalšími rekreanty odbíjenou, bohužel však již byla tma. Zbytek večera (noci) jsme strávili společně u ohně.

den třetí, 27.9., neděle:

         Na tento den byl náplánován odjezd. Když jsme se vzbudili, sbalili jsme si svá zavazadla a vyklidili chatky. Dojednali ještě pár drobností a asi v 9 hod. jsme se rozloučili. Domů jsme odjížděli s pocitem dobré akce, škoda jen, že se zúčastnili pouze Moraváci, kterým není víno zase tak vzdálené.

Zbyněk Vymazal, Gymnázium T.G.M. Hustopeče


    18.    
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19  
    I*EARN CZ     Mail autorovi     OSF Praha